torsdag den 12. februar 2009

Gruppe 1, dag 2, sidste del

De fleste kommuner har specielle trænings og aktivitetscentre, sådanne centrer har ofte også andre tilbud, end træning. Ved disse tilbud er det mere det sociale som er i fokus, da dette også er en meget vigtig faktor for at havde det godt. Dette kan være arrangementer som sang, foredrag eller diverse fester.

I centrerne kan man gå til genoptræning eller vedligeholdes træning, hvor borger som ægteparret kan komme og træne, efter de er blevet visiteret til det af en ergo eller fysioterapeut.
I Fru. Jørgensens tilfælde er det vedligeholdelses træning som er gældene, derfor skal hun være visitret.

Hvis dette er noget Hvis Fru. Jørgensen bliver visiteret til, kan dette forgå i centeret sammen med andre ældre, og derved også få noget socialt ud af det. Det kan også foregå derhjemme, hvor hun træner alene efter anvisning fra en ergo eller fysioterapeut, eller få hjemme besøg af disse, hvor de træner med hende. Vedligeholdelses træning er ofte noget som bliver tilbudt til ældre pga. inaktivitet, vedligeholdelses træning har til formål at forhindre yderligere funktionsstab

Pernille i vores gruppe har i sin praktik været med en aktivitets afd. Rundt i en uge og været med til træning i centeret, men også været med ude i private hjem Hvor en borger fik trappe træning, med henblik på at borger selv kunne komme til at gå på trapper og derved komme til at føre et mere aktivt liv igen, efter hun havde haft en faldulykke. Her var der tale om genoptræning, da hun fik træning pga. fald. Genoptræning er noget som kommunen skal tilbyde.

Tilrettelæggelse af træningen bliver lavet af f.eks. en ergoterapeut, sammen med borgeren finder de frem til borgerens ønsker. På denne måde udvikler terapeuten en trænings plan for borgeren, så borgen via træningen kan nå sit mål. Terapeuten dokumenterer efter træning om borgens fremgang eller det modsatte.

Efter paragraf 100. stk. 12. sker udmålingen af tilskuddet på baggrund af de sandsynliggjorte merudgifter for den enkelte f.eks. merudgifter til individuel befordring, håndsrækning og fritidsaktiviteter.

Der kan ikke klages over manglende aktivitetstilbud ved kommunen.

Paragraf 79, 81, 82, 86 og 100.

1 kommentar:

  1. Det er rigtigt fint at I sætter fokus på genoptræning og på hvor vigtigt det er for at holde fast i menneskers ressourcer. dette er beskrevet i §104

    I har fat i § 100 - vær opmærksom på at denne § ikke omhandler mennesker over 65 år.. "§ 100. Kommunalbestyrelsen skal yde dækning af nødvendige merudgifter ved den daglige livsførelse til personer mellem 18 og 65 år, med varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne og til personer med varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, der efter § 15 a i lov om social pension har opsat udbetalingen af folkepensionen. Det er en betingelse, at merudgiften er en konsekvens af den nedsatte funktionsevne og ikke kan dækkes efter anden lovgivning eller andre bestemmelser i denne lov."

    Når der er tale om særlig stram økonomi og store udgifter, må en pensionist søge et tillæg i henhold til pensionsloven... :-) Men det forventes i ikke at skulle redegøre for..

    Det er fint at i lige runder denne dagligdag af :-)

    Kh
    Rikke

    SvarSlet