tirsdag den 24. februar 2009

Gruppe 3, dagligdag 5

Kan social- og sundhedshjælperen iværksætte at der bliver låst af på altandøren?
Jvf § 125, stk 2: Kommunalbestyrelsen kan træffe afgørelse om at anvende særlige døråbnere ved yderdøre for en eller flere personer i en afgrænset periode, når....
2)forholdene i det enkelte tilfælde gør det absolut påkrævet for at afværge denne risiko.

Kan sosu-hjælperen gemme alkohol i huset, så hr. Jørgensen ikke kan finde det?
At gemme hr. Jørgensens alkohol er et indgreb i selvbestemmelsesretten, så det må man ikke, men er han til fare for sig selv, kan man gøre det sværere for ham at få fat på noget, evt tilbyde ham antabus.

Kan nogle af rummene i lejligheden låses af, så der ikke er så meget plads at forvilde sig rundt på?
Svar på begge spørgsmål: § 124, stk 3Forud for enhver form for magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten, skal kommunen foretage hvad der er muligt for at opnå personens frivillige medvirken til en nødvendig foranstaltning.

Vi mener, at det er vigtigt i hr Jørgensens tilfælde at arbejde sundhedsfremmende og aktiverende, evt kunne han tilbydes en plejehjemsplads, hvor der er flere mennesker at snakke med, og flere aktiviteter, og derved muligvis mildne hans trang til alkohol og afhjælpe hans depression.

Kan man mod hr Jørgensens vilje gennemtrumfe at han flyttes til en plejebolig?
Ja, iflg §129, kan man flytte personer til en plejebolig uden deres samtykke, hvis det skønnes at det er nødvendigt.
Efter diskussion er vi blevet enige om, at det vil være bedst for hr Jørgensen, hvis han bliver flyttet, så han ikke længere er til fare for sig selv. Det er vigtigt at varetage hans interesser, når han ikke længere selv kan.

Hvilke krav stilles der, hvis og når magtanvendelsesbestemmelserne skal bringes i anvendelse?
Kravet er, at det er asolut nødvendigt at anvende magt for at borgeren kan få den nødvendige hjælp. Man kan ansøge det sociale nævn om tilladelse til at andvende magt.

Hvordan kan I samarbejde med hr Jørgensens familie omkring problemerne?
Ved at inddrage dem i diskussioner og problemstillinger og ved hele tiden at inddrage dem så meget muligt.
Hvis det er muligt, kan de måske optræde som værger for hr Jørgensen. Problemstillingen kunne være at det primært har været hendes børn, de har haft kontakt med, og det er ikke sikkert, at de har holdt kontakten så meget efter moderens død.
Måske er hans kontakt blevet bedre med hans egen søn efter at hans kone er død, da det var det, som var problemet i starten.
Det kan vi ikke vide noget om.

8 kommentarer:

  1. Hej piger

    rigtig fine overvejelser :) men en ting er vigtigt at tænke over når man har med en demente at gøre. Nogle gange kan det være nødvendigt at skærme en dement, selvom han bor på plejehjemmet og har forskellige interesser.

    vi ved Hr. jørgensen kan reagere med voldig adfærd, han er konfus og kan ikke kappere. Har i overvejet ud fra hr. jørgensens tilstand, om det er realistisk at placere ham heletiden mellem mange beboere (som evt. også er dement) ?
    i hvilke tilfælde kunne man vælge at skærme HR.Jørgensen? :) så hverdagen er uudholdelig for ham.

    når i skriver at hvis han bliver flyttet er han ikke længere fare for sig selv? men kunne han da ikke finde på at "stikke af" forlade stedet, for han er en rigtig vandre mand, som ikke rigtig kan finde ud af det? hvordan kan man forebygge dette, for at undgå magtanvendelse mht. fastholdelse? handlingsmåder evt? :)herunder tænker jeg forskellige hjælpermidler for at undgå magtanvendelse?

    mange hilsner Birsen :)

    SvarSlet
  2. Hej igen
    Til Spørgsmål 1: Kan social- og sundhedshjælperen iværksætte at der bliver låst af på altandøren?
    Besvarelse: super

    Spørgsmål 2:Kan sosu-hjælperen gemme alkohol i huset, så hr. Jørgensen ikke kan finde det?
    Besvarelse: fin besvarelse, men vil i mene der er en chance for at Hr jørgensen selv mener han har et alkoholproblem? hvem køber alkohol til ham? ville han kunne huske at det var alkohol han havde brug for, hvis ikke det var i lejligheden , han er jo meget dement? Og hvis kunne man købe light øl?

    Spørgsmål 3:Kan nogle af rummene i lejligheden låses af, så der ikke er så meget plads at forvilde sig rundt på?
    Besvarelse: flot. Jeg tror ikke det ville hjælpe at låse af, han skulle nok få døren op allligevel.Bliver han behandlet for sin depresion? Hvorfor mener i at flere mennesker og aktivitet kan afhjælpe en depresion. Kunne det hjælpe hvis man satte sig og så billeder fra "dengang" og simpelthen brugte mere tid på at snakke om "livet" ? Min erfaring har lært mig at det depresive mennesker ofte mangler er nogle der tør røre ved "klatten" også selvom det gør ondt i sjælen?

    Det er hvad i får for denne gang. :-) godt arbejde
    Hilsen Kirsten

    SvarSlet
  3. Hej alle;-)
    Nu er jeg forvirret? Hvordan kan det være at I snakker både om demens og depresion? Er han begge dele eller drukner han bare sin depresion i alkohol?

    Kan man bestemme om en person har lov til at drikke sig ihjel+

    SvarSlet
  4. I forhold til jeres første spørgsmål kunne jeg godt tænke mig at I selv prøver at tage stilling til hvordan man kunne gøre det på anden måde end ved bare at henholde sig til loven 

    Tror i at hr. Jørgensen vil kunne forstå hvad det betyder at få antabus – kunne man ikke forstille sig at han ville drikke alligevel og derved udsætte sig selv for fare?
    Sp 3 – fint at I gør jer faglige overvejelser, i forhold til hvad man kan gøre frem for at anvende magt

    Flytning… er en meget stor beslutning og den er faktisk meget svær at komme igennem med. For at man kan flytte en mod hans vilje, skal han for det første være udret dement. Er han det?
    For det andet skal der en advokat ind over til at tale hans sag. Evt. en umyndigørelse på dette konkrete felt.
    Fine overvejelser I gør jer omkring samarbejdet med familien og det med at få hr. Jørgensens familie på banen.
    Generelt skal i tage nogle diskussioner omkring andre tiltag en magtanvendelse. Hvad kan man gøre så man undgår magt? Hvordan kan man samarbejde med hr. Jørgensen? Hvordan kan man bruge sine kollegaer i arbejdet med en borger der har det svært, som hr. Jørgensen har?
    Rikke

    SvarSlet
  5. Hej!
    Med hensyn til spørgsmålet om låsene, kunne man evt henvende sig til familien. Trygge, rolige rammer kan også hjælpe den demente til at være mindre rastløs, ligesom man nogen gange med held kan aflede vedkommende, f.eks. ved hjælp af planter, billeder el.lign.

    SvarSlet
  6. Det kan være svært at vurdere, da vi ikke kender manden personligt, men vi har forsøgt at søge oplysninger om behandling med antabus, og vi mener, at oplevelsen ved at drikke mens han er på antabus, er så ubehagelig, at han efterhånden vil stoppe.

    SvarSlet
  7. Vi vurderer, at hvis vi ikke hjælper ham til at flytte, ville det være omsorgssvigt.
    For at finde ud af om han er dement, vil vi tilkalde hjælp fra kommunen, f.eks. en demenskoordinater.

    SvarSlet
  8. Kommentar til; ingewie sagde ...
    Hej alle;-)
    Nu er jeg forvirret? Hvordan kan det være at I snakker både om demens og depression? Er han begge dele eller drukner han bare sin depression i alkohol?

    Svar: Det er rigtigt, at vi taler både om demens og depression. Men grunden til dette er, at der ikke står nogen steder i opgaven at hr. jørgensen er dement og herefter udredt.
    Vi må ikke som sosuhjælpere stille en diagnose, og derfor har vi set på, at symptomerne er lige så meget en svær depression som en demens.

    Spørgsmål;
    Kan man bestemme om en person har lov til at drikke sig ihjel?
    Svar; nej, det kan man ikke, MEN man kan diskutere omsorgssvigt (man har omsogrspligt, til ikke at begå omsorgssvigt!)

    SvarSlet