tirsdag den 17. februar 2009

Gruppe 4 - dagligdag 3

Historien om Hr. og Fru. Jørgensen
Gruppe 4: Pernille, Louise, Terese, Linda, Anne og Ditte
Dagligdag 3:

Har ægteparret mulighed for at få mere hjælp?
Ifølge § 83 i lov om social service skal kommunen tilbyde hjælp til personer med varig eller midlertidig funktionsnedsættelse, fysisk eller psykisk.

Hvad kunne I forslå at de får af hjælp?
Hr. Jørgensen har svært ved selv at klare personlig hygiejne og vi mener derfor at han har behov for hjælp på dette område. Fru. Jørgensen har svært ved påklædning og at komme i bad og vi mener hun er berettiget til hjælp med disse ting. Vi mener at det ville være tilrådeligt at få gerontopsyk til at komme ud og udrede Hr. Jørgensens mulige begyndende demens.

Skal de evt. have ekstra hjælpemidler?
Hr. Jørgensen kunne få gavn af en bækkenstol da han ikke har kræfter til at gå på toilettet om natten, hvis han ikke vil bruge bækkenstol kan han måske bruge en kolbe i stedet for, da den er nemmere at bruge end en tisseflaske. Fru. Jørgensen har brug for en badestol så hun kan slippe for at kravle op i badekarret. Fru. Jørgensen kan få gavn af en gribearm da hun har svært ved at nå ned og tage strømper på

Kan personlige hjælpemidler komme på tale?
I øjeblikket kan vi ikke se at parret kan have gavn af nogle personlige hjælpemidler, men på længere sigt kunne kørestole til begge ægtefæller muligvis komme på tale.

Skal der evt. laves yderligere boligændringer?
Vi mener umiddelbart ikke at ægteparret har behov for flere boligændringer end dem vi foreslog i dagligdag 2.

Hvilke muligheder er der for at gøre fru Jørgensen mere tryg? Er det sådan at hjemmeplejen kun skal dække dagtimerne?
Fru. Jørgensen kan måske gøres mere tryg hvis hun får et nødkald så hun ved at hun kan få hjælp hvis hun falder og evt. få besøg af hjemmehjælpen en eller to gange pr. nat.

Hvordan vil I tale med hr. Jørgensen om hans hygiejne, hvilke overvejelser gør I i forhold til ikke at overskride hans grænser?
Vi ville foreslå at den hjælper der kommer om aftenen kan lægge Hr. Jørgensens snavsede tøj i vasketøjskurven og lægge rent tøj frem til ham. Visitatoren og teamlederen kan f.eks. aftale med Hr. Jørgensen at der kommer en hver morgen og hjælper ham med at blive vasket og muligvis fortælle ham hvordan hans hygiejne kan komme til at påvirke hans helbred og også hvordan det påvirker hans kone. For ikke at overskride Hr. Jørgensens grænser at det vigtigt ikke at fortælle ham at han f.eks. lugter og ikke pådutte ham hjælp og sige hvordan det skal være med i stedet beslutte i samarbejde med ham hvordan han bedst kan hjælpes da det er vigtigt at respektere borgerens selvbestemmelse.

Hvis hr. Jørgensen ikke vil i bad, eller i øvrigt samarbejde med jer om hans hygiejne, hvordan vil I så gribe dette an?
Ifølge § 124 i lov om social service må man kun anvende magt hvis det truer borgerens helbred f.eks. ikke at komme i bad. I første omgang skal man forsøge at overbevise Hr. Jørgensen med pædagogiske virkemidler. Hvis dette ikke har noget resultat kan det blive nødvendigt at søge om tilladelse til at anvende magt da det er helbredsmæssigt skadeligt ikke at blive vasket.

2 kommentarer:

  1. ;-) Der skal nu meget skidt til før det bliver sundhedsskadeligt... (Har hørt om mennesker der kun tager bad halv-årligt;-) -
    Kunne man genskabe nogle situationer han genkender i forbindelse med det at komme i bad,- altså hvis i tænker demens??? - Kunne det være at han f.eks. tror han lige har været i bad? og ikke skal i bad før i morgen? (Han tror det er i morgen hver dag;-) Hjælp ham evt. med at lave en aftalekalender over badedage?
    Forudsigelighed - genkendelighed - struktur.

    I siger: Fru. Jørgensen har brug for en badestol så hun kan slippe for at kravle op i badekarret.
    Er der plads til en badestol i badeværelset?
    (Jeg mener der findes en anordning til påmontering af badekarret, med et sæde som kan svinges/drejes rundt så hun bare skal have hjælp til at svinge benene med over? - Det var da værd at undersøge?) (Hjælpemiddelcentralen: http://www.hmi-basen.dk/r11x.asp?linkinfo=17007)
    Hilsen Inge

    SvarSlet
  2. Jeres forslag med at få gerontopsyk ud for at få hr. Jørgensen udredt er en rigtig god ide. Specielt hvis I skal til at benytte magtanvendelsesbestemmelserne.

    Jeres forslag med at lægge hans tøj i vasketøjskurven hver aften er rigtigt godt og fuldstændig i tråd med den socialpædagogiske tænkning som er påkrævet i arbejdet med demente.

    Jeg synes at I har nogle meget fine overvejelser omkring Jeres samarbejde med hr. Jørgensen, Og jeg synes også I har et godt blik for hvad der kan gøre fru Jørgensen tryg.

    I forhold til de personlige hjælpemidler, så tæmnker jeg på om der ikke kunne blive brug for noget i forbindelse med hr. jørgensens inkontinens?

    Godt arbejde

    SvarSlet