tirsdag den 24. februar 2009

Gruppe 4 - Dagligdag 5

Case om Hr. og Fru. Jørgensen
Gruppe 4: Terese, Linda, Anne, Louise, Pernille og Ditte
Dagligdag 5:

Kan sosuhjælperen iværksætte, at der bliver sat låse på altandørene?
Da det er frihedsberøvelse at sætte låse på døre er dette ikke en mulighed. Ifølge §127 i lov om social service kan kommunalbestyrelsen give tilladelse til at anvende fysisk magt til at tilbageholde en person, men man må ikke låse ham inde.

Kan sosuhjælperen gemme alkoholen i hjemmet væk, så hr. Jørgensen ikke kan finde det.?
Kan nogle af rummene i lejligheden låses af, så ikke er så meget plads at forvilde sig rundt på?
Da Hr. Jørgensen ikke er umyndiggjort må man ikke overtræde hans selvbestemmelsesret og dermed ikke gemme hans flasker eller aflåse rum i hans lejlighed.


Hvordan skal sosuhjælperen forholde sig ved aggressiv og voldelig adfærd fra hr. Jørgensens side?

Sosu-hjælperen skal først og fremmest tænke på sin egen sikkerhed. Hvis hr. Jørgensen blive aggresiv og/eller voldelig skal hun gå derfra og tage problemet op med team-lederen og måske skal der efterfølgende to sosu-hjælpere ud til hr. Jørgensen.
Kommunalbestyrelsen kan ifølge §126 i lov om social service give tilladelse til anvendelse af fysisk magt ved fastholdelse hvis forholdene gør det absolut påkrævet og der er risiko for at personen påfører skade på sig selv eller andre. Vi mener det kan være nødvendigt at anvende fysisk magt men at det er vigtigt er forsøge at gøre det så skånsomt som muligt.

Kan man, mod hr. Jørgensens vilje, gennemtrumfe at han flyttes til en plejebolig?
Hvis ja, hvilke regler gælder?
Ifølge §129 i lov om social service kan man hvis en person ikke er i stand til at tage forsvarligt vare på sig selv flytte personen mod sin vilje. Vi mener ikke at Hr. Jørgensen er i stand til at klare sig selv og derfor bør flyttes.

Hvilke krav stilles der, hvis og når magtanvendelsesbestemmelserne skal bringes i anvendelse?
Ifølge § 124 stk. 4 i lov om social service skal man andvende den mindst indgribende foranstaltning. Ifølge § 124 stk. 5 skal magtanvendelsen være så skånsom og kortvaring som muligt.

Hvordan kan I samarbejde med hr. Jørgensens familie omkring problemerne?
Man kan måske prøve at få familien til at tale med Hr. Jørgensen om fordelene ved at flytte fra lejligheden. Det er også vigtigt at tale med dem om at det kan være nødvendigt at fastholde ham og forklare dem at det er pga. hans demens at han kan blive aggresiv. Det er vigtigt at være opmærksom på at vi ikke må tale med Hr. Jørgensens familie uden hans vidende og samtygge.

6 kommentarer:

  1. Hejsa
    Hvis nu han kan komme ud af fordøren må man så stadig ikke låse altandøren? Og hvad hvis der er fare for at han falder ned og slår sig ihjel?


    Hvem køber alkohol ind til hr Jørgensen? Kan du som plejepersonale nægte at købe det ind?
    Hvis nu han var på plejehjem, kunne man så sige han ikke måtte få alkohol?

    Kirsten

    SvarSlet
  2. Hej!
    Umyndiggjort,- hvad vil det sige? - hvornår og hvordan?

    ;-) Hilsen Inge

    SvarSlet
  3. Hejsa igen-igen ;-)
    I siger til svaret: Kan man, mod hr. Jørgensens vilje, gennemtrumfe at han flyttes til en plejebolig?
    Hvis ja, hvilke regler gælder?
    §129.

    Kan I ikke uddybe lidt, hvornår man kan?

    SvarSlet
  4. det er rigtigt fint at I er gået igang med dagligdag 5 - i er nået langt. jeg glæder mig til at læse det færdige resultat :-)
    Rikke

    SvarSlet
  5. Hej piger.

    har lige et spørgsmål.. hvordan vil i takle situationen hvis pårørende bliver ved med at købe alkohol, på længeresigt når vedkommende er flyttet på et plejehjem? hvis nu de mener at det er det eneste hr. jørgensen har glæde af? dem kommer i nok også til at møde. kan give et eksempel fra der hvor jeg er. jeg har selv en beboer som jeg har taget imod osv. hun drikker også og ka blive vred osv osv. Men vi ønsker at hun trapper ned eller stopper helt. men det er bare lidt svært når pårørende bliver ved med at købe en kasse dåse øl med ?

    en vigtig tilng er at skabe en rigtig god tillid til beboeren det er også måden at komme ind i en bærdygtig kontakt. det kunne jo være det lykkedes den vej :)

    hilsen Birsen

    SvarSlet
  6. Hejsa.

    Hvis Jørgen er meget glad for øl, er der jo altid den mulighed, at man kan købe light-øl, hvor der ingen alcohol er i :-)

    Hilsen Tina

    SvarSlet