tirsdag den 17. februar 2009

gruppe 3, dagligdag 4


  • Kan/skal kommunen tilbyde en af ægtefællerne at komme på aflastning?

Ja, ifølge § 84: Kommunalbestyrelsen skal tilbyde afløsning eller aflastning til ægtefælle, forældre eller andre nære pårørende, der passer en person med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne.
Stk. 2. Kommunen kan tilbyde midlertidigt ophold til personer, der i en periode har et særligt behov for omsorg og pleje.


Det er vigtigt at være opmærksom på, at der er forskel på kommunens pligt efter henholdsvis stk. 1 og stk. 2. Kommunen kan efter § 84, stk. 2, tilbyde et midlertidigt ophold. Kommunalbestyrelsen har således ikke, som efter § 84, stk. 1, pligt til at tilbyde et ophold.
Afløsning gives i hjemmet, mens aflastning gives uden for hjemmet, fx i form af tilbud om dag-, nat- eller døgnophold i plejehjem eller plejebolig.
Afløsning og aflastning kan gives uafhængigt af, om betingelserne for at få midlertidig eller varig hjælp efter § 83 er opfyldt.



  • Hvis det vurderes at hr. Jørgensen skal tilbydes aflastning og han ikke er indstillet på at skulle væk hjemmefra, hvad er da jeres muligheder. Kan man gøre det mod hans vilje?

Ja, det er en mulighed, ifølge SL,: § 129. Kommunalbestyrelsen kan, jf. § 131, indstille til det sociale nævn at træffe afgørelse om, at en person, der modsætter sig flytning eller mangler evnen til at give informeret samtykke hertil, jf. dog stk. 2, skal optages i et bestemt botilbud efter denne lov, botilbud i boliger opført efter den nu ophævede lov nr. 378 af 10. juni 1987 om boliger for ældre og personer med handicap eller botilbud efter lov om almene boliger m.v., når
1) det er absolut påkrævet for, at den pågældende kan få den nødvendige hjælp, og
2) hjælpen ikke kan gennemføres i personens hidtidige bolig og
3) den pågældende ikke kan overskue konsekvenserne af sine handlinger og
4) den pågældende udsætter sig selv for at lide væsentlig personskade og
5) det er uforsvarligt ikke at sørge for flytning.




  • Fru Jørgensens situation, kan den betragtes som terminal, i lovgivningsmæssig forstand

Ifølge §119, er man terminal, når man runder de 75- alt pleje ophør, herunder personlig pleje.



  • Ville et af hendes børn eller børnebørn kunne få plejeorlov og dermed være med til at skabe større tryghed og ro i hjemmet?

Ja, ifølge § 119: Personer, som passer en nærtstående, der ønsker at dø i eget hjem, er efter ansøgning berettiget til plejevederlag som nævnt i § 120. Det er en betingelse for at yde plejevederlag, at hospitalsbehandling efter en lægelig vurdering må anses for udsigtsløs, og at den syges tilstand ikke i øvrigt nødvendiggør indlæggelse eller forbliven på sygehus eller ophold i plejehjem, plejebolig el.lign. Det er endvidere en betingelse, at den syge er indforstået med etableringen af plejeforholdet.
Stk. 2. En arbejdsgiver, der yder løn til en ansat under dennes fravær fra arbejdet i forbindelse med pasning af en nærtstående efter stk. 1, således at den ansatte ikke har en tabt arbejdsindtægt, er berettiget til at få udbetalt det beløb, som den ansatte ellers ville være berettiget til i plejevederlag efter § 120, stk. 1.
§ 120. Plejevederlag efter § 119 udgør 1,5 gange det dagpengebeløb, som modtageren i tilfælde af egen sygdom ville have ret til efter lov om sygedagpenge, jf. dog stk. 2. Selvstændigt erhvervsdrivende, der ikke er tilmeldt den frivillige forsikring, eller som i henhold til den frivillige forsikring har ret til dagpenge fra tredje fraværsdag, kan få udbetalt plejevederlag fra første fraværsdag. Plejevederlaget kan ikke overstige den hidtidige indtægt, jf. § 47 i lov om sygedagpenge.
Stk. 2. Personer, som ikke er berettiget til plejevederlag efter stk. 1, får udbetalt 11.609 kr. månedligt i plejevederlag. Personer, som er berettiget til plejevederlag efter stk. 1, kan vælge i stedet at få udbetalt et plejevederlag som anført i 1. pkt. Plejevederlaget kan i dette tilfælde, jf. 1. og 2. pkt., ikke udbetales sammen med en anden offentlig forsørgelsesydelse. Hvis flere personer deles om plejeopgaven, nedsættes beløbet svarende til den pågældendes forholdsmæssige andel af plejeopgaven.
Stk. 3. Hvis flere personer deles om plejeopgaven, kan det samlede plejevederlag ikke overstige 1,5 gange det maksimale sygedagpengebeløb efter § 50, stk. 1, i lov om sygedagpenge.
Stk. 4. I ganske særlige tilfælde kan kommunalbestyrelsen beslutte at yde plejevederlag med et højere beløb end anført i stk. 1-3.



  • Hr. Jørgensens gavmildhed, kan den give problemer for sosu-hjælperen?
    Ja, man må ikke modtage gaver eller lade sig begunstige i et testamente eller på anden måde få fordele i forbindelse med dit arbejde. Jvf § 152.



  • Hr. Jørgensen vil ikke i bad, vil ikke barberes og fremstår meget uhygiejnisk, hvilke forpligtigelser har I, i forhold til hr. Jørgensens hygiejne?
  • Hvis det på ingen måde er muligt at overtale hr. Jørgensen til at have god hygiejne, kan man "tvinge" ham, hvis forholdene i det enkelte tilfælde gør det absolut påkrævet § 126, stk 2. For at lov til dette, skal man ansøge om det ved hjælp af et skema, som findes på Socialministeriets hjemmeside (Styrelsen for Social Service).

1 kommentar:

  1. hej

    først
    Ifølge §119, er man terminal, når man runder de 75- alt pleje ophør, herunder personlig pleje.

    ???????????????

    Hvis det på ingen måde er muligt at overtale hr. Jørgensen til at have god hygiejne, kan man "tvinge" ham, hvis forholdene i det enkelte tilfælde gør det absolut påkrævet § 126, stk 2. For at lov til dette, skal man ansøge om det ved hjælp af et skema, som findes på Socialministeriets hjemmeside (Styrelsen for Social Service).

    Det er endvidere en betingelse, at den syge er indforstået med etableringen af plejeforholdet.
    :-) Aldrig gøre noget hen over hovedet på en borger :-) Flot Flot

    Hilsen Kirsten
    SUPER SUPER

    SvarSlet