fredag den 6. februar 2009

Dagligdag 2 - gruppe to

Et hjælpemiddel er et produkt, som er fremstillet med henblik på at afhjælpe en nedsat fysisk eller psykisk funktion. Hjælpemidlet skal i væsenlig grad kunne opveje den varigt nedsatte funktion og gøre borgerens hverdag lettere, ifølge § 112. Forbrugsgoder er produkter, som er fremstillet og forhandles bredt med henblik på sædvanligt forbrug - efter § 113.
Hr. Jørgensen kunne have behov for en højere seng, for lettere at kunne komme ud af den. Han vil kunne få støtte efter § 113, hvis det i væsentlig grad kan afhjælpe følgerne af ansøgers funktionsnedsættelse. På længere sigt kan det blive nødvendigt med en plejeseng, som så vil blive betragtet som et hælpemiddel.
Vi vil anbefale en rollator til dem hve blive for at bevare gangfunktionen så længe som muligt. På længere sigt måske en kørestol til hr. Jørgensen blive nødvendig. Disse hjælpemidler bevilges af kommunen efter § 112 efter en konkret vurdering af borgerens samlede situation. De udlånes og leveres tilbage til kommunen, når de ikke bruges mere.
Personlige hjælpemidler er kendetegnet ved, at de er tilpasset den enkelte borger og er borgerens personlige ejendom.
For at kunne bevæge sig med rollator i lejligheden vil det være nødvendigt at fjerne alle dørtrinene. Ligeså skal niveauforskellen i hr. Jørgensens badeværelse udlignes. Løse tæpper sættes fast eller fjernes for ikke at genere. Vi overvejer om der er brug for at ændre rulledøren mellem spisestue og stue pga. en høj skinne i gulvet. Et håndtag ved hr. Jørgensens toilet kan være nødvendigt.
Kommunen kan yde hjæp til boligændring efter Sevicelovens § 116. Hjælpen kan ydes uanset om borgeren bor til leje eller i ejerbolig. Hjælpen ydes efter en konkret, individuel vurdering efter besøg af sagsbehandlende ergo- eller fysioterapeut. Bor borgeren til leje, kan udlejer ikke nægte en ændring og kommunen er forpligtet til at lave ændringerne tilbage efter fraflytning. Bor borgeren i ejerbolig og det er betydelige ændringer, derskal laves, kan hjælpen ydes som et afdrags- og rentefrit lån, som tilbagebetales ved boligsalg.
Når hjemmet bliver vores arbejdsplads skal der udarbejdes en APV for at sikre en hensigtsmæssig tilrettelæggelse af vores arbejde. Det er vigtigt, at hjemmet forbliver hyggeligt, men nødvendigt med en hensigtsmæssig indretning, f.eks ingen løse tæpper eller ledninger på gulvet. Derudover skal der også være gode, sikre hjælpemidler samt arbejdsredskaber.
Hvis ægteparrets ønsker ikke bliver bevilget kan det indenfor 4 uger klage til Klagerådet, som behandler den og sender indstillingen til kommunen, som så behandler sagen. Er der fortsat uenighed, skal kommunen sende klagen til Det Sociale Nævn.
Kommunen kan efter § 79 tilbyde aktiviteter med forebyggende og aktiverende formål. Det vil være godt for Fru Jørgensen at blive tilbudt noget gymnastik for at styrke og bibeholde hendes nuværende muskelmasse, samt at komme i varmtvandsbassin for at lindre hendes gigt.
Ifølge § 86, stk 2 skal kommunen tilbyde hjælp til at vedligeholde fysiske eller psykiske færdigheder. Borgeren bør inddrages i tilrettelæggelsen af træningen for at opnå de bedste resultater.
Kommunen er ikke forpligtet til at sikre den ældre borger et aktivt liv. Det er op til den enkelte selv, at tage imod de tilbud kommunen tilbyder. Som sosu-hjælper kan vi altid opfordre borgeren til at deltage i aktiviteterne i det omfang, det passer borgeren.
Vi mener, at ifølge §117 vil der kunne ydes tilskud til transport til træning. men er i tvivl om, om der kan ydes tilskud til transport til aktiviteter, men vil undersøge det.
Efter § 79, stk 2 kan der ikke klages over manglende aktivitetstilbud.
Hr Jørgensen skal tilbydes vedligeholdelsestræning i hjemmet, da han ikke vil ud af hjemmet.

4 kommentarer:

  1. I har lavet en lang og grundig besvarelse af dagligdag to, hvor jeg kan se at I har været omkring en del overvejelser.

    Jeres overvejelser viser at I har forsøgt at tænke borgeren ind og ikke bare forholdt jer til hvad reglerne er.

    Jeg kunne have ønsket at I havde lavet lidt "luft" i jeres tekst, altså delt det lidt op i afsnit. Det bliver meget kompakt at læse, når der ikke er afsnit.

    I forhold til forbrugsgoder, så har i delvist ret. Men ting der almindeligvis indgår i et hjem kan man ikke få, og derfor kan en seng ikke komme på tale som et forbrugsgode. men derimod kan hr. jørgensen få sengeforhøjere som et hjælpemiddel.

    I forhold til klagereglerne så er det sådan at klagerådet kun anvendes i forbindelse med klager over den udmålte hjemmehjælp. Vil man klage over fx et hjælpemiddel som man har søgt om men fået afslag på, så er det ankenævnet man skal klage til og de har mulighed for at omgør kommunens beslutning.

    Klagerådet kan ikke, når de behandler en sag, omgøre kommunens beslutning. De kan kun udtale kritik.

    Det I har med omkring træning og vedligeholdelse af funktioner er rigtigt fint og meget vigtigt.
    Godt arbejde

    SvarSlet
  2. Hej gruppe 2.
    Ang. Boligændringer. Flot at I har fanget den med at boligen skal ændres tilbage, hvis der bliver ombygget! ;-)
    Hvis nu det ikke skal være så omfattende - kunne man gøre noget ved badekarret med et hjælpemiddel, således at det ville være nemmere for Fru. Jørgensen at få et bad?
    Inge

    Hilsen Inge

    SvarSlet
  3. Fru Jørgensen vil gerne holde sig igang, men Hr. Jørgensen bliver dårligere og dårligere, hvad skyldes det, er det bare fordi han er begyndt at blive gammel,- eller kan det skyldes andre ting, som måske kan afhjælpes anderledes?

    SvarSlet
  4. Det er rigtigt at hr. Jørgensen bliver dårligere og dårligere, men det skyldes nok ikke kun at han bliver gammel;-) Men at han er ved at blive demens. Dette kan bl.a. afhjælpes ved at få sat hans alkoholforbrug ned, da dette kan være med til at fremme denne lidelse.Man kan også prøve at strukrure hans dag lidt. Men begge dele kan være svær at udføre, da han er sin egen herre ;-)

    SvarSlet