fredag den 6. februar 2009

Gruppe 4 - Dagligdag 2

Historien om Hr. og Fru. Jørgensen
Gruppe 4: Pernille, Louise, Terese, Linda, Anne og Ditte
Dagligdag 2:

Hvad er forskellen på hjælpemidler og forbrugsgoder?
Forbrugsgoder er almindelige ting som kan hjælpe den ældre i hverdagen f.eks. lamper som giver bedre lys, mikrobølgeovn til at gøre madlavning nemmere, f.eks. til at opvarme færdigretter osv. Det er ting som kan hjælpe den ældre med at blive længere i eget hjem på trods af eventuelle funktionsnedsættelser. Ifølge § 113 i lov om social service kan man få tilskud til forbrugsgoder hvis de koster mere end 500 kr.
Hjælpemidler er specialproducerede ting f.eks. elevationssenge, bækkenstole, lifte osv. Hjælpemidler kan kun visiteres hvis den ældre har fysiske eller psykiske funktionsnedsættelser og er bl.a. til for at lette sosu-hjælperens arbejde og borgerens hverdag.

Kan ægteparret have behov for forbrugsgoder?
Ægteparret kan måske få gavn af en mikrobølgeovn, vaskemaskine, opvaskemaskine osv.

Hvilke hjælpemidler kunne gavne ægteparret?
Støttehåndtag og gelændere rundt omkring i lejligheden kunne hjælpe ægteparret med at komme rundt. Begge ægtefæller kan få gavn af rollatorer da de begge er gangbesværede. Da Fru. Jørgensen har gigt og osteoporose kan vi forestille os at hun har svært ved at komme op ad sengen og derfor kunne få gavn af en elevationsseng.

Hvordan får ægteparret fat i hjælpemidler?
De kontakter kommunen som sender en visitator ud, som vurderer hvad ægteparret har behov for.

Skal de betale for hjælpemidler?
Ifølge § 112 stk. 2 i lov om social service kan ægteparret få betalt hjælpemidler på betingelse af at de benytter sig af kommunens udbyder. Hvis de vælger en anden og dyrere leverandør skal de selv betale differencen mellem kommunens tilbud og den anden leverandør.

Hvad dækker begrebet personlige hjælpemidler over?
Ifølge § 112 stk. 1 er personlige hjælpemidler ting som kan hjælpe personer væsentligt med at lette den daglige tilværelse og som er nødvendige for at udøve et erhverv.

Vil det gavne ægteparret hvis der blev lavet boligændringer i hjemmet?
Ægteparret kan f.eks. have gavn af at få fjernet dørtrin mellem værelserne og finde en alternativ løsning på rulledørene mellem stuerne og til altanen for at gøre det nemmere og mere sikkert at komme rundt. Hvis badeværelsesgulvene blev hævet til samme niveau som resten af lejligheden kunne ægteparret nemmere komme ud og ind og pga. badeværelsernes størrelser kunne det være praktisk at lægge dem sammen til et stort eller lave brusekabine på Fru Jørgensens badeværelse i stedet for badekar. Hvis Parret bor i en lejelejlighed er disse ændringer formodenlig ikke mulige men så er der andre muligheder for at gøre det nemmere at komme rundt i lejligheden f.eks. slisker over dørtrin.

Hvad dækker boligændringer over?

4 kommentarer:

  1. Jeg har læst jeres dagligdag 2 og jeg synes at I gør jer nogle rigtigt gode overvejelser.

    Omkring forbrugsgoder er der dog den lille detalje, at det ikke kan dreje sig om ting der hører til i et normalt hjem. Fx kan et spisebord ikke bevilliges efter § 113. Men det kan en mikrobølgeovn. Et TV kan heller ikke bevilliges, men måske en opvaskemaskine.

    I forhold til indretningen af lejligheden og eventuelle ombygninger, så skal I huske at der er tale om en udlejningsejndom, så måske er det ikke lieg så nemt at få lagt badeværelserne sammen. Og man kan også overveje om det er hensigtsmæssigt når vi nu ved at deres indbyrdes forhold ikke er helt nemt.

    I kommer fint omkring - fin besvarelse

    SvarSlet
  2. Hej gruppe 4.
    I skriver: Hjælpemidler kan kun visiteres hvis den ældre har fysiske eller psykiske funktionsnedsættelser og er hovedsageligt til for at lette sosu-hjælperens arbejde.
    ;-) Kan man så ikke få hjælpemidler, hvis ikke der kommer en Sosu-hjælper i huset?

    Flot arbejde ;-)
    Inge

    SvarSlet
  3. Ang. Boligændringer. Hvis det nu ikke kan bevilges - kunne man gøre noget ved badekarret med et hjælpemiddel, således at det ville være nemmere for Fru. Jørgensen at få et bad?

    Hilsen Inge

    SvarSlet
  4. Hej piger
    Jeg kan se i tænker ægteparrets funktioner rigtig meget ind her. Støttehåndtag....det er guld værd og gerne flere steder i huset, i snakker om nye møbler, det kunne måske løses med et par klodser (hjælpemiddel)
    I bliver nogle rigtig gode hjælpere :-)
    Klø på piger
    Hilsen kirsten

    SvarSlet