tirsdag den 17. februar 2009

Gruppe 2 - Dagligdag 3

Gruppe 2 – dagligdag 3

Det er som hjælper, vores opgave at være opmærksom på om der er ændringer i borgerens funktionsevne, og om der er brug for mere/mindre hjælp, end de er visiteret til. Dette skal vi indberette til myndigheden. Så hjælpen løbende kan tilpasses modtagerens behov. I dette tilfælde er der behov for yderligere hjælp.

Vi mener at hr. Jørgensen har brug for personlig pleje. Bl.a. med hjælp til personlig hygiejne, bad og påklædning.

Da hr. Jørgensen er begyndt at lide af en lille smule urininkontinent, synes vi det vil være rart både for ham selv og fru Jørgensen, at han får en bevilling til hjælpemiddelcentralen, så han kan få ble eller evt. et uridom. Til at starte på vil vi forslå et uridom, da dette oftest kun skal skiftes en gang i døgnet. Og derfor skal vi ikke krænke hr. Jørgensen evt. blufærdighed/mandlighed så mange gange om dagen, som ved ble og bleskift. Denne bevilling kan for hr. Jørgensen mindske risikoen for diverse infektioner og irritation fra hans kone p.g.a. lugten og det våde tøj.

Med behovet for personlig pleje, vil der også komme behov for ekstra hjælpemidler samt personlige. Bl.a. i form af en plejeseng, med masterturner/glidelagen, der kan hæves og sænkes, hvis den nedre hygiejne skal foregå i sengen. Endvidere vil det være godt med en badestol.

Da hr. Jørgensen har begyndende demens-symptomer og personlig pleje kan forekomme som et overgreb, kan det være en god idé at sætte sig ned med ægteparret og få snakket om det. Og evt. få lavet et plejetestamente. Hvor der bl.a. kan stå hans personlige pleje (brus koldt/varmt, tidspunkt), påklædning (skjorte, slips…), vaner (sengetid, toilet, drikkelse) o.s.v.
Trods et evt. plejetestamente, kan det desværre både for ham og os hjælpere, blive nødvendigt at anvende magt. Magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten, må kun anvendes efter § 124. Dette kræver dog en individuel vurdering af indgrebets faglige forsvarlighed og nødvendighed.
Efter § 126, skal kommunebestyrelsen træffe afgørelser om at anvende fysisk magt i form af at fastholde en person. Fysisk magt i form af fastholdelse vil kunne tillades i følgende personlige hygiejnesituationer:

1) Tandbørstning.
2) Barbering.
3) Hårvask, badning og tøjskift.
4) Klipning af hår og negle.
5) Skiftning af bleer og bind.
6) Pleje af hud.
7) Fjernelse af madrester i kindpose og mundhule.
Dog skal sagen revurderes efter 3. Mdr.


Kildeliste: Bekendtgørelse nr. 929 af 5. september 2006



Fru Jørgensen er tydeligt påvirket af at hr. Jørgensen er blevet dårligere. Hun skal tilbydes aflastning eller afløsning efter § 84, så hun kan komme lidt væk fra hjemmet og få lidt ”luft” fra hr. Jørgensen.

Eftersom fru Jørgensens gigt er blevet værre og at hun er faldet om natten, er det blevet nødvendigt at hun får hjælp til personlig pleje.
Det kunne være en mulighed at hun fik en bækkenstol ind ved siden af sengen, så hun er fri for at stå op og gå på toilettet og at hun skal have et besøg/tilsyn af hjemmeplejen om natten (§87).

Der kan laves flere ændringer på badeværelset, så det vil være muligt at have en badestol, hvilket vil gøre badet lettere for hende. Man kan også bruge et bræt til badekaret, som hun kan sidde på under badet. Der kan det evt. bliver nødvendigt med nogle greb for at hun kan komme op på dette, samt at der kunne være behov for greb ved toilettet.

Dog må man begynde at overveje om de mange boligændringer er optimale for ægteparret eller om de evt. skal tilbydes bolig på et lokalcenter. På et lokalcenter er det muligt for ægtefælderne at bo sammen men i hver deres lejlighed, hvis det ønskes. Der ved opnår de begge at få den optimale hjælp.
Det vil også være en tryghed for fru Jørgensen at få et nødkald, hvis hun skulle falde igen. Det er ikke holdbart at hr. Jørgensen skal hjælpe hende op, da det er farligt for dem begge to, da de begge kan miste balancen og falde.

1 kommentar:

  1. Jeg synes at I har nogle meget fine overvejelser omkring hr. Jørgensen, omkring hans selvbestemmelsesret og hans inddragelse. Deter meget vigtige overvejelser I gør Jer.

    I forhold til anvendelse af magt i henhold til §124 skal I være opmærksomme på at han jo ikke er udredt, og at I derfor ikke må anvende magt.

    Forslag om aflastning til fru jørgensen er yderst relevant. Og de forslag I iøvrigt kommer med i forhold til hende er rigtig gode.
    Det er vigtigt som I skriver at arbejde med trygheden og få skabt nogle rammer så hun kan føle sig tryg.

    flot arbejde

    SvarSlet