fredag den 6. februar 2009

Gruppe 4 - Dagligdag 1

Historien om hr. og fru Jørgensen.
Gruppe 4.Pernille, Ditte, Louise, Terese, Linda og Anne.

Dagligdag 1:

Kan ægteparret få gjort rent?
Da begge er ude af stand til at udføre rengøring pga. deres permanente fysiske funktions nedsættelser kan de ifølge § 83, 1, 2. i lov om social service få tildelt rengøring efter kommunens tilbud eller de kan vælge en privat udbyder.

Skal de betale for rengøring? Skal de benytte det kommunale tilbud om praktisk hjælp i hjemmet?
Ægteparret skal ikke selv betale og deres økonomiske situation har ingen indflydelse på hvor meget hjælp de kan få. En visitator bedømmer hvor meget hjælp de har brug for og afsætter derudfra en mængde tid. Ægteparret kan ifølge § 91 i lov om social service vælge at bede hjemmehjælperen om at foretage andre opgaver hvis de mener der er mere behov for noget andet så længe de ikke overskrider den visiterede tid. Som borger kan man også vælge at få sin rengøring hos private udbydere, hvor kommunen betaler og formidler kontakten op opstiller retningslinjer for hjælpen.

Spiller lejlighedens størrelse nogen rolle for hvor meget hjælp de kan få?
De får ikke tildelt hjælp pr. kvadratmeter, men får den faste tid som den enkelte kommune tilbyder efter visitatorens vurdering.

Skal familien hjælpe med rengøring?
Familien må selvfølgelig hjælpe til med rengøringen, men det har ikke nogen indflydelse på den hjælp ægteparret kan få fra den pågældende kommune.

Hvis de skal have praktisk hjælp, må de så ansætte et barnebarn? Hvis de må ansætte et barnebarn, skal de så selv aflønne hende?
Ægteparret må ifølge § 94 i lov om social service ansætte barnebarnet, hvis barnebarnet bliver godkendt af kommunen. Kommunen står for aflønning ar barnebarnet men står fortsat for vurdere hvor meget hjælp ægteparret har brug for og fører opsyn med barnebarnets arbejde

Hvis ægteparret ikke får tildelt den hjælp de ønsker, kan de så klage? Hvordan klager de?
Ifølge § 34-36 i retssikkerhedsloven kan ægteparret klage til kommunens klageråd skriftligt, hvis de ikke får tilhold i deres sag kan de anke til det sociale nævn. Hvis de stadig ikke får tilhold kan de anke til ankestyrelsen som er den øverste klageinstans på det sociale område.

Må I købe ind for ægteparret? Hvordan forholder det sig med indkøb af alkohol? Hvis i skal købe ind for ægteparret, er der så særlige forholdsregler I skal tænke på, i relation til arbejdsmiljø?
Ægteparret kan godt få visiteret hjælp til indkøb men efter kommunes retningslinjer eller det områdes indkøbsmuligheder.Eksempel på dette:I Syddjurs kommune er det bestemt at hjælperne ikke må gå i forretninger og handle for beboeren men laver en indkøbsliste sammen med borgerne og bestiller det på internettet så det kommer 3 dage efter.Hvorimod Århus kommune lader det enkelte lokalcenter bedømme om sosu-hjælperen må handle ind på baggrund af forskellige forhold f.eks om der er indkøbsmuligheder I tilfælde hvor hjælperen må handle for beboeren er det vigtigt at have retningslinjer f.eks. for hvor tungt det må være, så man kan sige fra over for at bære tunge ting da vi skal overholde retningslinjerne i arbejdsmiljøloven.Vi er i tvivl om at ægteparret kan få visiteret hjælp til indkøb da det er svært at bedømme uden flere oplysninger. Måske kan Fru. Jørgensen begrænse mængden af tunge flasker og på den måde nemmere fragte varerne hjem eller klare indkøbene over flere omgange. Men hvis en læge bedømmer at det er belastende for Fru. Jørgensens osteoporose at handle ind, er de formodentlig berettiget til hjælp.

1 kommentar:

  1. Hvor blev alle kommentarer af???
    Slettede i det indlæg I havde lavet og satte det ind igen?

    Husk ikke at slette men at redigerer, ellers kommer I til at slette kommentarer

    SvarSlet